Spreker digitale innovaties

Digitale en technologische innovaties volgen elkaar snel op. In mijn lezingen kijk ik naar de bestaande en toekomstige impact van technologie op bedrijf, mens en samenleving. Als trendwatcher en keynote spreker weet ik welke trends van invloed zijn op jouw business en hoe je hierop kunt inspelen. Met boeiende verhalen, mooie visuals en casestudy’s zorg ik voor inzichten en geef ik het publiek een kijkje in de toekomst.

Jarno Duursma is te boeken als spreker, voor masterclasses, workshops, lezingen en inspiratiesessies.

Boek deze lezing  Bekijk hier alle lezingen van Jarno Duursma

Spreker boeken inhuren

Lezing: Machines met verbeeldingskracht, een kunstmatige realiteit

Kunstmatig intelligente systemen hebben het afgelopen decennium een sterke ontwikkeling doorgemaakt. In de afgelopen jaren neemt daarbij de kwaliteit van verschillende, door AI gedreven generatieve software toe. Dat zijn verschillende soorten kunstmatig intelligente systemen die zelf content kunnen genereren zoals videobeelden, stemmen, foto’s en teksten.

Je kunt met dit soort AI-software volledig nieuwe geloofwaardige video’s creëren, in video’s onderling gezichten verwisselen, iemands stem namaken, geloofwaardige teksten genereren en objecten wegpoetsen alsof ze nooit hebben bestaan.

Je hebt vast wel het voorbeeld gezien van de fotomodellen niet niet bestaan, of de katten die niet echt bestaan, de Airbnb pagina die niet bestaat. Je kent misschien ook wel de deepfake technologie waarbij je het gezicht van de ene persoon verwisselt met dat van een ander. En inmiddels maakt kunstmatig intelligente software ook muziek, op basis van voorbeelden die mensen gemaakt hebben. Dit soort kunstmatige intelligente software is inmiddels staat om teksten te genereren op basis van voorbeelden. Sommige van die teksten zijn niet te onderscheiden van teksten die door mensen geschreven zijn. En er zijn ook de eerste voorbeelden van digitale avatars die moeiteloos teksten voorlezen in verschillende talen.

Download het rapport: ‘Machines met verbeeldingskracht: een kunstmatige realiteit’ en het rapport: Deepfake technologie: The Infocalypse’ van Jarno Duursma

Vooral interessant zijn de de generative adversarial networks of GAN’s. Systemen die nieuwe data genereren van een verrassend hoge kwaliteit. Die technologie maakt grote stappen vooruit en geven machines een vonk van verbeeldingskracht.

Boek deze lezing

AI-Software heeft in de afgelopen jaren steeds meer menselijke vaardigheden van ons overgenomen. Denk maar eens aan: kijken, luisteren, spreken en lezen. Nu worden de eerste veelbelovende stappen gezet op het gebied van de verbeeldingskracht. Generatieve AI-software wordt dan onze creatieve assistent en onze uitvinder.

Deepfake technologie

Maar zoals elke technologie kunnen deze technieken ook worden misbruikt. Zoals bij het verschijnsel deepfake, de inzet van generative AI technology voor het creëren van nepinformatie.

In deze lezing laat ik ook zien hoe kunstmatig gecreëerde tekst, beeld, video en audio kunnen worden ingezet voor criminele doeleinden. Denk aan: chantage, beïnvloeden van verkiezingen, toebrengen van reputatieschade en het om de tuin leiden van biometrische herkenning.

In potentie kan deepfake-technologie op eenvoudige wijze een tsunami aan nepnieuws opleveren. Dat genereert sociale onrust, ondermijnt het vertrouwen in de journalistiek of wekt apathie op bij consumenten voor nieuwsfeiten.

In het algemeen creëert generatieve AI-software een nieuwe digitale wereld met nieuwe content, nieuwe ideeën en nieuwe gevaren. Nu de scheidslijn tussen de virtuele en fysieke wereld steeds dunner wordt en illusie en realiteit steeds meer in elkaar overlopen, is het onderscheid steeds lastiger te maken tussen echt en nep. Machines met verbeeldingskracht creëren zo een kunstmatige realiteit.

Boek deze lezing

Mijn klanten