Deepfake technologie: The Infocalypse


Geen zin om de introductie te lezen? Download dan hier het nieuwe rapport.

De term deepfake slaat op nepinformatie die moderne AI-software kan creëren. Deze AI-systemen creëren nieuwe digitale content zoals gezichten, afbeeldingen, video’s, teksten, menselijke stemmen en andere audio opnames. Nieuwe digitale content die ons bekend voorkomt, maar in feite volledig nieuwgeboren is.

In dit rapport: Deepfake technologie: The Infocalypse gaat het vooral over AI-software die wordt ingezet om onze zintuigen, en dan met name onze ogen en oren, te misleiden door nepinformatie te creëren en verspreiden.

Want als deepfake-technologie digitale informatie kan creëren en manipuleren, laat die informatie zich gebruiken voor criminele doeleinden, waaronder chantage, beïnvloeden van verkiezingen, toebrengen van reputatieschade en om de tuin leiden van biometrische herkenning. In potentie kan deepfake-technologie op eenvoudige wijze een tsunami aan nepnieuws opleveren en daarmee sociale onrust genereren, het vertrouwen in de journalistiek ondermijnen of een apathie bij de consument opwekken voor nieuwsfeiten.

De eenvoudige vraag of informatie echt of nep is, zal in de toekomst prangend worden. Want wanneer wij in onze hyperverbonden wereld onze ogen en oren online niet meer kunnen vertrouwen ontstaat een infocalypse: een extreme devaluatie van de betrouwbaarheid van informatie, met alle gevolgen van dien. Hoe gaan we hier mee om? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de oplossingen? Wat kan er al? Dat leest u in dit rapport: Deepfake technologie: The Infocalypse.

Download het Deepfake rapport

Inhoudsopgave
1. Inleiding
2 Deepfake en synthetische media
3 Soorten deepfakes
4 De kracht van deepfake
5 Bedreigingen
6 Voice cloning technology
7 Omgaan met deepfake
8 Conclusie

Download het Deepfake rapport

Boek deze lezing

Mijn klanten