Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

Boek Kunstmatige Intelligentie

De digitale butler: Kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie

Inhoud

  • Waarom is kunstmatige intelligentie nu zo belangrijk?
  • Wat zijn de kansen en risico’s?
  • Hoe ziet de toekomst eruit?
  • Managementboek.nl: Hoogst bereikte positie: #5 | 27 dagen in de TOP 10.

Slimme computersystemen worden zelflerend en beschikken over vaardigheden die tot nu toe waren voorbehouden aan mensen, zoals kijken,​ lezen,​ luisteren en praten. Met de huidige ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie merk je online het verschil soms niet meer tussen mens of machine.

De digitale butler

Slimme software wordt onze digitale butler. Chatbots en robots leren steeds beter te herkennen wie we zijn, wat we doen en wat we willen. In China leeft men in WeChat en ​Amazon heeft zelfs het patent dat het al producten naar ​je toe kan sturen voordat je zelf weet dat je ze wilt hebben. Intelligente systemen gaan ons beter begrijpen dan wij onszelf, ze weten wat we nodig hebben voordat we het zelf weten.

Kunstmatig intelligente systemen gaan ons inzichten geven, voorspellingen doen en daar namens ons naar handelen. Waarnemingen doen en patronen ontdekken uit complexe hoeveelheden data. Antwoorden geven op vragen waarvan we niet eens wisten dat we die vraag hadden.​ Een wereld van mogelijkheden opent zich.

Jarno Duursma legt uit wat kunstmatige intelligentie is en welke krachtige mogelijkheden deze technologie inmiddels al biedt voor consumenten, ondernemers of professionals. Het is dichterbij dan je denkt.

Tegelijkertijd brengt deze technologische trend ook risico’s met zich mee zoals de toenemende druk op onze privacy, de mogelijke negatieve impact op de arbeidsmarkt en het schadelijke effect van vooringenomen algoritmes. Wat voor gevolgen heeft dit voor onze samenleving? En hoe ziet de toekomst eruit met de opkomst van de zelfdenkende smartphone, quantum computing en kunstmatige superintelligentie? Gaat kunstmatige intelligentie ons overheersen?

Interview haystack over ‘De Digitale Butler’

We leven aan de vooravond van een nieuwe gouden eeuw. Kunstmatige intelligentie zorgt de komende decennia voor veranderingen die we ons maar moeilijk kunnen voorstellen. ‘We gaan niet alleen met apparaten praten, we gaan ze zelfs verantwoordelijkheid voor ons dagelijks leven geven.’

In Sillicon Valley is kunstmatige intelligentie het gesprek van de dag voor ondernemers en investeerders. De meeste consumenten en bedrijven die kunstmatige intelligentie moeten gaan gebruiken kunnen zich nog maar weinig voorstellen bij de toepassingen die eraan komen. Trendwatcher Jarno Duursma, gespecialiseerd in technologie, schreef er een boek over: De digitale butler. ‘Het is inderdaad moeilijk voor te stellen, maar we krijgen een eigen persoonlijke assistent die precies weet wie we zijn, wat we willen en wanneer we dat willen. Kunstmatige intelligentie maakt het nu mogelijk.’

Zelflerend
Er zit een groot verschil tussen de automatisering van de afgelopen decennia en de kunstmatige intelligentie die nu zijn intrede doet. Duursma: ‘Systemen worden zelflerend. Als je ze een spelletje wilt leren, hoef je ze niet meer alle spelregels uit te leggen. Je laat ze gewoon veel spelletjes zien, waarna ze die regels zelf bedenken en gaan toepassen.’ Dit betekent dat systemen ons straks meer en meer taken uit handen nemen omdat ze leren van ons gedrag’.
Duursma benadrukt dat kunstmatige intelligentie nu al slim en goedkoop wordt ingezet. Hij noemt drones die zendmasten inspecteren, computersystemen die zelfstandig verzekeringsclaims beoordelen en intelligente tractoren die kunnen zien of planten besproeid moeten worden of niet.

Risico’s
Het is onvermijdelijk dat kunstmatige intelligentie wordt gebruikt, maar het is ook zeker dat het grote gevolgen heeft, en niet per definitie alleen positieve gevolgen. Ondernemer Elon Musk en natuurkundige Stephen Hawking waarschuwden al voor de gevaren van kunstmatig intelligente systemen. Ze kunnen veel banen inpikken en bovendien dingen gaan doen die de meeste mensen niet willen, zoals oorlogvoeren.

Jarno Duursma beschrijft de risico’s in De digitale butler, waaronder superintelligente systemen en de druk op onze privacy. Maar ook de impact op de arbeidsmarkt. Duursma: ‘Veel mensen, ook witteboordenwerkers, zullen banen verliezen, maar kunstmatige intelligentie kan ook nieuw werk opleveren, waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken.’ Ook het gebrek aan moraal van slimme computers is volgens Duursma een aandachtspunt: we voeden nieuwe systemen met vooringenomen data en algoritmes en houden daarmee vooroordelen in stand. En we weten trouwens ook niet altijd hoe slimme systemen redeneren. Reden genoeg om hier kritisch naar te kijken. Niet omdat ik bang ben voor Terminator-achtige toestanden, maar wel voor scheefgroei in de maatschappij.’

Uitgelichte lezing

Artificial Intelligence

1# Artificial Intelligence

De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Door ChatGPT ziet iedereen nu de mogelijke impact. Het is de meest belangrijke technologische trend van het komende decennium.

In deze lezing krijgt u een inspirerende blik op de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Neem kennis van de voorbeelden, de voordelen en de mogelijke risico's. Hoog gewaardeerde lezing!

Meer informatie over deze lezing