Spreker Deepfake

Digitale en technologische innovaties volgen elkaar snel op. In mijn lezingen kijk ik naar de bestaande en toekomstige impact van technologie op bedrijf, mens en samenleving. Als trendwatcher en keynote spreker weet ik welke trends van invloed zijn op jouw business en hoe je hierop kunt inspelen. Met boeiende verhalen, mooie visuals en casestudy’s zorg ik voor inzichten en geef ik het publiek een kijkje in de toekomst.

Jarno Duursma is te boeken als spreker, voor masterclasses, workshops, lezingen en inspiratiesessies.

Boek deze lezing  Bekijk hier alle lezingen van Jarno Duursma

Lezing over Deepfake

Wie het nieuws een beetje volgt, is inmiddels bekend geraakt met het fenomeen deepfake video’s. Dit zijn gemanipuleerde nepvideo’s, gecreëerd door kunstmatig intelligente systemen. Je ziet mensen dingen doen die ze niet in werkelijkheid hebben gedaan of dingen zeggen die ze niet in werkelijkheid hebben gezegd. Barack Obama, die zich negatief uitlaat over Donald Trump, met woorden die hij nooit zelf zo heeft uitgesproken. Dat werk.

 

Door de opkomst van deepfake video’s moeten we op een andere manier online audiovisueel nieuws consumeren. We naderen een tijdperk waarin we onze ogen en oren niet meer kunnen geloven.

Perfect Storm

Bewerkte hyperrealistische video’s waren tot voor kort voorbehouden aan de Hollywoodstudio’s. Dat is verleden tijd, want tegenwoordig zijn ze wereldwijd door iedereen te creëren op de eigen zolderkamer. Hierdoor liggen alle kaarten voor een ‘tsunami van nepnieuws’ op tafel en worden nepvideo’s gemakkelijk geproduceerd tegen lage kosten. Er is immers geen programmeerkennis meer nodig, omdat AI-software alle processen overneemt. Ook de distributie van dit soort video’s is super simpel, want wij lezen en delen graag sappig en prikkelend nieuws. Hierdoor zijn de randvoorwaarden aanwezig voor een ‘perfect storm’. Een vloedgolf aan audiovisueel nepnieuws.

Kansen en Risico’s van Deepfake video’s

Het is belangrijk dat wij scherp zijn op de mogelijke nadelige gevolgen nu waarheid en leugen, realiteit en illusie, steeds meer met elkaar vervlochten raken. Deepfake brengt allerlei risico’s met zich mee. Denk aan chantage, het toebrengen van reputatieschade, sociale onrust en geopolitieke spanningen.

Deepfake creëert voor ons allemaal een nieuwe realiteit. Gelukkig zit er ook een positieve kant aan de ontwikkelingen. Kansen voor bedrijven, adverteerders, entertainers, kunstenaars, filmmakers en reclamemakers. In deze lezing bespreek ik de kansen, de uitdagingen, de risico’s, de huidige stand van zaken en de oplossingen. Het geheel verrijkt met vele voorbeelden.

Boek deze lezing

Over de spreker

In mijn lezingen kijk ik naar de bestaande en toekomstige impact van technologie op bedrijf, mens en samenleving. Als trendwatcher weet ik welke technologische trends van invloed zijn op jouw business en hoe je hierop kunt inspelen. Met boeiende verhalen, mooie visuals en inspirerende casestudy’s geef ik mijn publiek een blik in de toekomst en breng ze tot inzichten. Je kunt mij boeken als spreker voor masterclasses, workshops, lezingen en inspiratiesessies.

Bekijk hier alle lezingen van Jarno Duursma.

Mijn klanten