Spreker Deepfake

Wie het nieuws een beetje volgt, is inmiddels bekend geraakt met het fenomeen deepfake video’s. Gemanipuleerde nepvideo’s, gecreëerd door kunstmatig intelligente systemen, waarop mensen dingen doen die ze niet in werkelijkheid hebben gedaan of dingen zeggen die ze niet in werkelijkheid hebben gezegd. Barack Obama, die zich negatief uitlaat over Donald Trump, met woorden die hij nooit zelf zo heeft uitgesproken. Dat werk.

De opkomst van deepfake video’s vraagt van ons dat we letterlijk en figuurlijk op een andere manier gaan kijken naar de manier waarop we online audiovisueel nieuws consumeren. We naderen een tijdperk waarin we onze ogen en oren niet meer kunnen geloven.

Perfect Storm

Bewerkte hyperrealistische video’s waren tot voor kort voorbehouden aan de Hollywoodstudio’s met diepe zakken, maar zijn inmiddels wereldwijd door iedereen te creëren op de eigen zolderkamer. Alle kaarten voor een ‘tsunami van nepnieuws’ liggen op tafel: de video’s kunnen gemakkelijk geproduceerd worden, tegen heel lage kosten. Er is geen programmeerkennis meer nodig omdat de AI-software alle processen overneemt, en de distributie van dit soort video’s is supersimpel. En – niet onbelangrijk: wij als consumenten van audiovisuele media lezen en delen nou eenmaal graag sappig, negatief, vooroordelen bevestigend en prikkelend nieuws. De randvoorwaarden zijn aanwezig voor een ‘perfect storm’ die gaat zorgen voor een vloedgolf aan audiovisueel nepnieuws.

Kansen en Risico’s

Dit brengt natuurlijk allerlei risico’s met zich mee, zoals chantage, het toebrengen van reputatieschade, sociale onrust en geopolitieke spanningen.

In deze lezing bespreek ik met u de kansen, de uitdagingen, de risico’s, de huidige stand van zaken, de oplossingen. Het geheel verrijkt met vele voorbeelden.

Deze technologie biedt ook veel kansen voor bedrijven, adverteerders, entertainers, kunstenaars, filmmakers en reclamemakers. Maar het is dus ook belangrijk dat – nu waarheid en leugen, realiteit en illusie, steeds meer met elkaar vervlochten raken – wij scherp zijn op de mogelijke nadelige gevolgen. Want hoe je het ook wendt of keert: deepfake creëert voor ons allemaal een nieuwe realiteit.

Boek deze lezing

Mijn klanten