Lezing The Machine Economy

Het bedrijf van de toekomst

Fysieke objecten gaan steeds meer met elkaar communiceren. Ze gaan autonoom namens ons handelen en zelfs spullen kopen en verkopen. The Machine Economy.

In deze lezing vertel ik u hoe het samenspel van internet of things, kunstmatige intelligentie, Bitcoin, blockchain en sensortechnologie machines zelfstandig laat opereren. Dat lijkt toekomstmuziek, maar is het niet. Dankzij slimme sensoren en kunstmatige intelligentie worden machines steeds slimmer. Het duurt niet lang meer of processen verlopen veel meer “autonoom” dan dat nu het geval is. Daar liggen kansen!

Ik beloof u dat ik helder en begrijpelijk uitleg hoe het werkt, wat er wel en niet kan en welke mogelijkheden dit met zich meebrengt. Deze lezing is voor iedereen te volgen, ook zonder technische achtergrond.

Deze lezing wordt altijd hoog beoordeeld en mensen vinden het onderwerp erg inspirerend. Opdrachtgevers uit de bouw, transport, gezondheidszorg, industrie en chemie hebben vaak zeer hoge beoordelingen gegeven voor deze lezing.

Gebruik de knop onderaan deze pagina om deze lezing te boeken en wie weet treffen we elkaar binnenkort in het echt!

Internet of Everything

Dat zit zo: Steeds meer fysieke objecten krijgen een internetaansluiting: een IP-adres. En daarmee krijgen ze een digitale identiteit op het internet. Ook worden fysieke objecten steeds meer voorzien van sensortechnologie waardoor ze waarnemingen kunnen doen. De sensoren zijn eigenlijk de extra en externe zintuigen van de mens. Beter, uitgebreider, sneller dan de mens. En sensoren worden nooit moe.

Spullen krijgen dus digitale zintuigen (sensoren) en een digitale identiteit (IP adres). De fysieke wereld raakt zo steeds meer vervlochten met de digitale wereld, met een tsunami aan data tot gevolg. Kunstmatig intelligente algoritmes blijken goed in staat te zijn die data om te zetten in concrete plannen of acties. Slimme algoritmes nemen namens ons beslissingen.

Dankzij Bitcoin en aanverwante cryptocurrencies krijgen objecten ook een bankrekening. Een object of apparaat wordt daarmee dus een zelfstandige economische entiteit. Het is dan in staat om financiële transacties te verrichten zonder menselijke tussenkomst.

Autonome machines

Via slimme algoritmes kan een productiemachine dan dus bijvoorbeeld onderhandelen met de energieleverancier over de kosten. Een frisdrankautomaat kan zelf haar voorraad bijhouden, nieuwe producten bestellen en afrekenen. Via sensortechnologie en slimme algoritmes kan deze automaat storingen preventief detecteren en een melding sturen naar een monteur en deze zelf afrekenen. En een zelfrijdende auto kan kleine beetjes bitcoin betalen aan andere autonome voertuigen die hem vervolgens voorrang geven in het drukke verkeer.

Deze synergetische ontwikkeling van Internet of Things, kunstmatige intelligentie en Bitcoin Blockchain technologie heet ‘The Economy of Things’ of ‘The Machine Economy’ en kijkt naar het bedrijf van de toekomst. Een bedrijf waar algoritmes beslissingen nemen op basis van sensortechnologie. Waar fysieke objecten klant en verkoper kunnen zijn. In zo’n bedrijf zijn de algoritmes zo slim dat ze bijvoorbeeld transacties doen, bedrijfsprocessen beoordelen, overeenkomsten beëindigen, de voorraad aanvullen en zelfstandig andere beslissingen nemen. Ze communiceren tevens makkelijk met interne en externe computersystemen en stakeholders zonder menselijke interventie.

De randvoorwaarden voor het groeien van The Machine Economy zijn uitstekend. Welkom in de toekomst!

Mijn lezingen bevatten altijd veel recente praktijkvoorbeelden. Inspirerend, enthousiast, nuchter en begrijpelijk voor het voetlicht gebracht. Geen science-fiction, maar een heldere blik in de toekomst.

“Jarno heeft ons meegenomen in de snel veranderende digitale wereld met de nadruk op kunstmatige intelligentie. Tijdens zijn verhaal heeft hij een duidelijke link gemaakt naar onze business wat het niet alleen erg interessant maar ook nog eens zeer relevant maakt. Zeker een toegevoegde waarde voor ons als inspiratie maar ook als reminder dat het belangrijk is om te weten wat er allemaal om ons heen gebeurd zodat wij hier als bedrijf ook beter op in kunnen spelen.” Tim de Vos, Unilever food.

“Samenwerken met Jarno ervaar ik elke keer weer als heel prettig. Ook voor Frankwatching’s meest recente Conversational Commerce Event heeft Jarno actief met me meegedacht, stond hij open voor ideeën en zorgde op de dag zelf voor een sterke openings keynote. Een waardevolle aanvulling voor het programma, zowel inhoudelijk als ook in persoon.” Lindy Prins, Frankwatching

Boek deze lezing

Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie en auteur van 4 boeken, onder andere over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen. Hij is alumnus van het gerenommeerde opleidingsinstituut Singularity University in Silicon Valley.

Jarno is een veelgevraagd spreker met hoge beoordelingen. Hij is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EenVandaag, BNR nieuwsradio, de Volkskrant en het Financieele Dagblad.

Mijn klanten