Lezing Kunstmatige intelligentie

Ik schreef in 2017 het boek: “De Digitale Butler: de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie”. Een top 10 notering op Managementboek.nl met enkel 5-sterren beoordelingen.

De trend is glashelder: we zijn in een tijdperk beland waarin computersystemen zelflerend zijn geworden door de toename van computerrekenkracht, betere algoritmes en de snelgroeiende hoeveelheden beschikbare data. Slimme systemen leren van data, van zichzelf en van andere systemen. De kwalitatieve groeispurt is groot.

En dit soort systemen krijgen steeds meer vaardigheden die wij tot dusver beschouwden als puur menselijk. Intelligente systemen die kunnen horen, zien, lezen en spreken. Ze kunnen bijvoorbeeld spraak naar tekst omzetten en andersom en tientallen objecten tegelijkertijd identificeren. Maar ze kunnen ook emoties van mensen herkennen; steeds beter en verfijnder.

Ik was bij BNR Nieuwsradio om te praten over kunstmatige intelligentie. Luister hier terug.

Intelligente systemen gaan ons beter begrijpen dan wij onszelf, ze weten wat we nodig hebben voordat we het zelf weten. Kunstmatig intelligente systemen gaan ons inzichten geven, voorspellingen doen en daar namens ons naar handelen. Waarnemingen doen en patronen ontdekken uit complexe hoeveelheden data. Antwoorden geven op vragen waarvan we niet eens wisten dat we die vraag hadden.

Gevoed met duizenden foto’s van menselijke hersenen kunnen algoritmes nu al eerder dan medici patronen ontdekken in hersenscans. Zo zijn ze in staat om eerder hersenziektes op te sporen, waaronder dementie. En iedereen krijgt een technologische, digitale assistent: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook deze assistent krijgt voorspellende intelligentie en zal uiteindelijk steeds menselijker worden. Tot vriendschap aan toe. Ze gaan namens ons beslissingen nemen en namens ons handelen.

We gaan de komende jaren de zoete vruchten plukken van kunstmatige intelligentie: meer welvaart, efficiëntie, comfort, welzijn en nieuwe inzichten. Maar we kunnen onze ogen ook niet sluiten voor de nadelen zoals de druk op privacy, arbeidsmarkt en het verlies aan menselijke vaardigheden. Lees hier mijn blog over de nadelen van kunstmatige intelligentie.

In deze lezing hoor je bijvoorbeeld:

  • Wat verstaan we eigenlijk onder kunstmatige intelligentie?
  • Wat is er nu al wel en niet mogelijk?
  • Welke sectoren kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie?
  • Hoe ziet de toekomst eruit?
  • Waarom is kunstmatige intelligentie zo ontwrichtend?
  • Wat zijn de nadelen van deze trend? Moeten we ons zorgen maken?

Mijn lezingen bevatten altijd veel recente praktijkvoorbeelden. Inspirerend, enthousiast, nuchter en begrijpelijk voor het voetlicht gebracht. Geen science-fiction, maar een heldere blik in de toekomst.

“Jarno heeft ons meegenomen in de snel veranderende digitale wereld met de nadruk op kunstmatige intelligentie. Tijdens zijn verhaal heeft hij een duidelijke link gemaakt naar onze business wat het niet alleen erg interessant maar ook nog eens zeer relevant maakt. Zeker een toegevoegde waarde voor ons als inspiratie maar ook als reminder dat het belangrijk is om te weten wat er allemaal om ons heen gebeurd zodat wij hier als bedrijf ook beter op in kunnen spelen.” Tim de Vos, Unilever food.

Boek deze lezing

Ik was te zien op EenVandaag om te praten over de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie.

Video artificial intelligence (Engels)

Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie en auteur van 4 boeken, onder andere over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen. Hij is alumnus van het gerenommeerde opleidingsinstituut Singularity University in Silicon Valley.

Jarno is een veelgevraagd spreker met hoge beoordelingen. Hij is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EenVandaag, BNR nieuwsradio, de Volkskrant en het Financieele Dagblad.

Bestel Boek

Boek deze lezing

Mijn klanten