Vragen? Bel 06 – 160 749 53 of mail mij info@jarnoduursma.nl

Vragen? Bel of mail mij

In deze aflevering spreekt Jarno Duursma met Peter Joosten, BioHacker.
Lees de samenvatting van dat gesprek hieronder.

PS: Check hier mijn nieuwe webinar: De kracht van technologie in tijden van corona.

Biohacking & Digital Health

Wat is biohacking en wat zijn de trends hierin? Wat betekent het voor de mens en maatschappij als we ons significant kunnen verbeteren? Wat is de huidige staat van de quantified self trend? Wat kan artificial intelligence voorspellen van onze gezondheid en zijn 3D-geprinte organen al bruikbaar?
Wat weet Apple over ons wanneer het gaat over gezondheid? En Google?
Wat kan er anno 2020 met genetische modificatie en Crispr Cas9? En op welke wijze wordt technologie ingezet om corona te bestrijden?
Gaan we onszelf meten, tracken, verbeteren in een post-coronatijdperk?

Over Peter Joosten

Peter Joosten is biohacker, spreker en toekomstdenker. Hij studeerde Bedrijfskunde en Journalistiek in Groningen, voltooide daarna de Biohack Academy van de Waag Amsterdam en volgde een opleiding bio-ethiek in Italië
Peter geeft lezingen over mensverbetering en de impact daarvan op de mens en de maatschappij. Daarnaast maakt hij de podcast Biohacking Impact en schreef hij het boek Biohacking, de toekomst van de maakbare mens.

Samenvatting gesprek podcast

Als je luistert naar de toekomst, wat hoor je dan?
Dat wetenschap en technologie ingezet gaan worden om ons als mens te verbeteren. Ik denk dat meer mensen supplementen gaan gebruiken en dat er veel meer gadgets komen waar we onszelf mee kunnen overtreffen. En ik denk dat genetische modificatie veel meer ingezet gaan worden om de gezondheid van mensen positief te beïnvloeden.

Hoe kijk jij aan tegen de corona pandemie?
Ik vind het een spannende tijd. Zowel positief als negatief. Het is interessant om te zien wat er gebeurt en wat er nu allemaal mogelijk is binnen de gezondheidszorg op het gebied van digitalisering. Ik vind het fascinerend om te zien dat het coronavirus, wat we niet eens kunnen waarnemen en wat eigenlijk niet eens een ‘levend iets’ is, zo veel invloed heeft. Tegelijkertijd vind ik alle negatieve gevolgen ook wel erg spannend. Wat gaat er gebeuren de komende tijd? Met onze gezondheid? Met de economie?

 

Luister op Spotify Luister op Apple Podcast

 

Ik moet ook zeggen dat ik tegen een aantal dingen nu anders aankijk dat een paar weken geleden. Ik heb een tijd gedacht dat ziekenhuizen vrijwel overbodig zouden zijn wanneer we zelf met onze data naar de huisarts of dokter konden gaan. Maar ik ben er meer van overtuigd geraakt dat ziekenhuizen en de huidige gezondheidszorg nog wel echt nodig zijn. Er gebeurt daar vreselijk veel wat computers niet kunnen overnemen.

Hoe staat het met de quantified self beweging, de trend dat wij steeds meer onszelf gaan meten?
Ik denk dat het steeds normaler wordt om dingen te meten van jezelf. Je ziet het steeds meer om je heen. Die apps worden steeds gebruiksvriendelijker, je hoeft er steeds minder moeite voor te doen, je hebt de smartphone die slimmer wordt en de smartwatch die steeds meer kan meten. Kunstmatige intelligente software wordt steeds beter. En hoe beter de data de werkelijkheid weerspiegelt en hoe minder moeite je hoeft te doen om te gebruiken, hoe sneller het door het publiek wordt opgepakt.

Wat levert al dat meten jou persoonlijk op?
Vooral zelfkennis. Ik kan mijn gezondheid in de gaten houden en verbeteren. Zo weet ik wat goede en matige slaap met me doet en wat er met mij gebeurt wanneer ik cafeïne of alcohol drink. Zo kan ik werken aan mijn gezondheid en mij beter voelen.

Denk je dat de data-gedreven huisarts realiteit wordt?
Jazeker. Ik heb bijvoorbeeld het boek “the patient will see you now” gelezen. Ik denk dat het die kant op gaat: Personalized healthcare op basis van je eigen data. De patiënt komt met data in gezondheidszorg en spreekt daar met de professional. De patiënt krijgt immers steeds meer en betere data. Dat heeft ook implicaties voor de rol van de huisarts. Ik denk dat de huisarts in de toekomst een AI softwaresysteem heeft die door mijn data heen ploegt en inzichten daaruit destilleert. En dat ik dan samen met de huisarts werk aan mijn gezondheid.

Zie jij dat data van mensen die technologiebedrijven hebben wordt gebruikt in de bestrijding van het corona virus
Ja, maar niet van de grote technologiebedrijven voor zover ik weet.
Openhumans.org is een open source collectief waarbij je onderling je eigen data kunt uploaden, analyseren delen voor onderzoek. Je hebt meerdere projecten (bijvoorbeeld quantifiedflu) waarbij je als individu je data kunt delen met de rest van de wereld. Wetenschappers kunnen dat gebruiken om inzichten te vergaren om corona te herkennen of te bestrijden.

Wat doet Apple met researchkit en healthkit?
De gezondheid-app (healthkit) staat op je iPhone en die verzamelt gezondheidsgegevens vanaf je iPhone, Apple Watch en andere apps die je toestemming geeft.
De app registreert heel veel data, onder andere je wandel- en hardloopafstanden. En wanneer je een Apple Watch hebt registreert de app ook andere activiteitsgegevens. Je kunt bijvoorbeeld ook je slaap meten, hartslag, minuten dat je staat en berekenen hoeveel calorieën je verbrandt. Ook kun je zien hoe je gezondheid verandert na verloop van tijd.

Researchkit van Apple is een software¬framework voor apps waarmee wetenschappers op grote schaal betrouwbare data kunnen genereren voor medisch onderzoek.
Het zorgt ervoor dat wetenschappers een enorme hoeveelheid gegevens kunnen verzamelen via Apple gebruikers die uiteindelijk tot allerlei nieuwe inzichten kunnen leiden. Patiënten hoeven dan geen vragenlijsten meer in te vullen. In plaats daarvan voeren de geavanceerde iPhone-sensoren metingen uit. Die onderzoeksgegevens worden dan gebruikt voor onderzoek. Bijvoorbeeld onderzoek naar Parkinson en autisme.

 

Contact opnemen met Jarno

 

Wat vind je, bekeken door de lens van technologie, in de gezondheidszorg het meeste interessant en het meest mindblowing?
Ik vind het interessant om te zien hoe data gebruikt kan worden om voorspellingen te doen. Zo las ik over een onderzoek dat data van gebruikers kon vertalen en zo een depressie kon voorspellen. Er is een gedeelte van ons gedrag voor onszelf en onze omgeving onzichtbaar. Met data wordt dat zichtbaar. Dat is mooi en waardevol en tegelijkertijd ook soms eng. Het is wel hele persoonlijke data.

 

 

Er gebeurt veel in het domein van CRISPR-cas9. Kun je je licht laten schijnen op dat domein?

Kort samengevat: Wat informatietechnologie was anno 1980, dat is biotechnologie nu.

Dan gaat het vooral over genetica. Dat is de wetenschappelijke leer die erfelijkheid bestudeert. Zeg maar hoe levende wezens eigenschappen van hun ouders erven.
Dat gebeurt in de eerste plaats door middel van genen en die maken weer deel uit van het DNA. De bouwstenen van DNA zijn in de natuur in een exclusieve volgorde achter elkaar gelegd. Deze volgorde vormt een code waarin onder andere de erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. In die code kun je knippen en plakken en zo een levend iets verbeteren.
Genetici bestuderen hoe de genen werken, bijvoorbeeld bij genetische manipulatie in de biotechnologie. Genetici houden zich bijvoorbeeld bezig met hoe je succesvol nieuwe dieren kunt fokken of planten kunt veredelen door de code te veranderen. Ik denk dat dit ook steeds meer toegepast gaat worden op ons mensen, bijvoorbeeld bij CRISPR-cas9 techniek. De CRISPR-cas9 techniek maakt het mogelijk om DNA van cellen of organismen zeer gericht te veranderen. CRISPR-cas9 is een techniek die gebruikt wordt voor het gericht bewerken van de code van een organisme.

CRISPR kan gezien worden als een zoeker die slechte stukjes DNA herkent en Cas9 als de schaar die DNA kapot kan knippen en daarmee onschadelijk maken. Wanneer we weten dat bepaalde DNA mutaties een ziekte veroorzaken, kunnen we CRISPR-cas9 programmeren om de mutatie weg te knippen en om een nieuw stukje DNA te plakken in de code. Een stukje DNA dat in de plaats moet komen van wat je weg wilt knippen. Zo kunnen we ziektes genezen. Stel dat een vrouw een gen heeft dat op latere leeftijd borstkanker veroorzaakt. Je zou dat kunnen repareren, als je vlak na de bevruchting in een reageerbuis het gen met behulp van CRISPR-cas9 in een embryo repareert.

Bij volwassen mensen wordt het al toegepast bij aandoeningen zoals leukemie of oogaandoeningen. Wie weet is het mogelijk om mensen die het zicht verliezen hun zicht weer terug te geven.

CRISPR-cas9 is geen oplossing voor alles, maar wel erg boeiend. Ook omdat het ten opzichte van eerdere gentechnieken erg precies en goedkoop is.

 

Luister op Spotify Luister op Apple Podcast