Lezing Smart Assistants & Chatbots

Ik schreef een boek over Kunstmatige Intelligentie en Chatbots: de digitale butler. (Top 10 Managementboek.nl)

‘Alexa, Siri en andere virtuele assistenten zullen van onpersoonlijke robots veranderen in entiteiten die onze gewoonten, routines, hobby’s en interesses even goed – of zelfs beter – kennen als onze naaste vrienden en familieleden.’
Liraz Margalit, TechCrunch

Deze lezing gaat over de opmars van chatbots en digitale assistenten. We kunnen steeds makkelijker en beter in gesprek met kunstmatig intelligente systemen om ons heen. In allerlei websites, apps en apparaten zit de mogelijkheid om er digitaal mee te converseren. Het is absoluut een trend die zeer serieus te nemen is. Er werken op dit moment bijvoorbeeld tienduizend mensen aan de digitale assistent van Amazon, Alexa. Digitale assistenten gaan ons in de toekomst antwoorden geven op vragen waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden. Ze gaan onze hulp aanbieden voordat we wisten dat we hulp nodig hadden. Ze gaan onze agenda herschikken op basis van een binnengekomen voicemail. Ze gaan ons telefoon-abonnement vernieuwen op basis van ons datagebruik. Ze gaan e-mails namens ons beantwoorden.

Mensen die moeite hebben met persoonlijk contact, gaan vriendschap ervaren met dit soort digitale assistenten.

Is alles dan halleluja? Zeker niet. Menselijk gesprek kunnen nabootsen is voor een kunstmatig intelligent systeem heel moeilijk. Daar zijn de deskundigen het inmiddels wel over eens. Maar betekent niet dat we deze trend minder serieus moeten nemen. In deze lezing hoort u alles over bots, confer zusje no technology, voice ende tijdperk wanneer het vanzelfsprekend is dat ze met slimme machines in gesprek zijn.

AI: De Digitale Butler

Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie is een technologie die machines taken laat uitvoeren die eerder alleen mensen konden doen. De afgelopen jaren zit de ontwikkeling van AI in stroomversnelling en is de toepassing ervan overal in de maatschappij aan het doordringen.

Chatbots zijn slimme stukjes software waarmee je in gesprek kunt gaan. Zij geven antwoorden op vragen, nemen je daarna werk uit handen of doen suggesties. Een virtuele digitale dienstknecht via text-messaging. We zijn onderweg naar een tijdperk waarin wij in gesprek gaan met kunstmatige intelligentie in een H2A-omgeving (human to algorithm) – met chatbots, virtuele persoonlijk assistenten en andere vormen van conversationele technologie.

We zien de virtual personal assistant steeds vaker om ons heen zoals Amazon Alexa, Apple Siri, Google Home of Microsoft Cortana.

De Intelligent Agent heef de toekomst!

Zelflerende bots

Zelflerende KI-systemen worden steeds beter in menselijke vaardigheden, bijvoorbeeld het herkennen van spraak, afbeeldingen en gezichten. We kunnen deze vaardigheden dan ook niet meer zien als louter menselijke vaardigheden. Sterker nog: je zou kunnen zeggen dat KI-systemen zich meer bewust worden van wie we zijn, wat we doen, waarom we dat doen en wat we willen. Hierdoor zijn ze in staat om te functioneren als persoonlijke assisitent, als digitale butler.

Lezing

Mijn lezingen bevatten altijd veel recente praktijkvoorbeelden. Inspirerend, enthousiast, nuchter en begrijpelijk voor het voetlicht gebracht. Geen science-fiction, maar een heldere blik in de toekomst.

“Jarno heeft ons meegenomen in de snel veranderende digitale wereld met de nadruk op kunstmatige intelligentie. Tijdens zijn verhaal heeft hij een duidelijke link gemaakt naar onze business wat het niet alleen erg interessant maar ook nog eens zeer relevant maakt. Zeker een toegevoegde waarde voor ons als inspiratie maar ook als reminder dat het belangrijk is om te weten wat er allemaal om ons heen gebeurd zodat wij hier als bedrijf ook beter op in kunnen spelen.” Tim de Vos, Unilever food.

“Samenwerken met Jarno ervaar ik elke keer weer als heel prettig. Ook voor Frankwatching’s meest recente Conversational Commerce Event heeft Jarno actief met me meegedacht, stond hij open voor ideeën en zorgde op de dag zelf voor een sterke openings keynote. Een waardevolle aanvulling voor het programma, zowel inhoudelijk als ook in persoon.” Lindy Prins , Frankwatching

Boek deze lezing

Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie en auteur van 4 boeken, onder andere over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen. Hij is alumnus van het gerenommeerde opleidingsinstituut Singularity University in Silicon Valley.

Jarno is een veelgevraagd spreker met hoge beoordelingen. Hij is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EenVandaag, BNR nieuwsradio, de Volkskrant en het Financieele Dagblad.

Boek deze lezing

Mijn klanten