Trendwatcher

Het tempo van technologische versnelling neemt toe. De wereld digitaliseert meer en meer. Verandering is de enige constante factor. Digitaal is het nieuwe normaal. Software is eating the world. Artificial Intelligence is eating software.

We leven in een wereld waar een tsunami van digitale technologie iedere organisatie overspoelt. Soms is het lastig het kaf van het koren te scheiden.
Wat is nuttig om te weten over Blockchain, Artificial Intelligence, Augmented Reality, Internet of Things, Cryptocurrencies, Singularity of Autonomous Mobility?

Een overvloed aan informatie komt af op managers en beslissers. Wat is belangrijk en wat niet? Als trendwatcher is het mijn missie om bedrijven te helpen om orde te brengen in deze overvloed. Om de huidige technologische trends te duiden en begrijpelijk voor het voetlicht te brengen.

Ik ben in mijn rol als trendwatcher actief als spreker op congressen, opleidingen, bedrijfs-evenementen en seminars.

Deskundig, energiek, inspirerend, nuchter en met veel humor.

Bekijk hieronder een impressie van een recente lezing van mij over exponentiële groei van informatietechnologie en kunstmatige intelligentie. Tekst loopt door onder de video. Hieronder staan nog een aantal voorbeelden van lezingen.

Video lezing

Trendwatching

Welke trends zijn relevant en welke niet? Wordt het het internet of Things? Robotica? Big data analytics? Social messaging? Kunstmatige intelligentie? Bitcoin blockchain? Een combinatie van? Of verschilt dat per branche?

Ik hou van de toekomst en van het onderzoeken van nieuwe technologie. Mijn taak en mijn missie is om digitale trends te verkennen, mij erin te verdiepen en de kansen en de bedreigingen waar te nemen.

“Jarno sprak over digitale disruptie en kunstmatige intelligentie tijdens een bijeenkomst van Samenwerking Noord in Leeuwarden. Hij deed dit enthousiast en deskundig. Heb zeker weer nieuwe dingen opgestoken.”

Rick Sieling, Samenwerking Noord

Spreker Congressen

Ik heb jarenlang ervaring als spreker op gerenommeerde congressen en bijeenkomsten. Mijn vele blogs en mijn 4 (1,2,3,4) boeken bewijzen het: ik loop graag in de frontlinie van nieuwe media en nieuwe technologie.

Bent u op zoek naar een trendwatcher op dit gebied? Bent u opzoek naar iemand die de technologische trends kan duiden? Bent u op zoek naar een inspirerende spreker met hoge beoordelingen die op een heldere, makkelijke en energieke wijze het landschap schetst van digitale trends? Dan bent u bij mij aan het goede adres.

Neem contact met me op!

Lezingen

Ik word gelukkig van het geven van lezingen. Hieronder staat mijn aanbod:

Lezing Look into the future

De toekomst is niet meer wat hij geweest is.

Digitale technologie heeft de potentie om ontwrichtend te zijn in reeds bestaande markten. Bijvoorbeeld door de snelheid en schaalbaarheid. Soms worden compleet nieuwe digitale producten of diensten bedacht; nieuwe businessmodellen gecreëerd of bestaande afgebroken. Wanneer nerds zich buigen over je business: dan moet je opletten. In deze lezing komen tevens de belangrijkste disruptieve trends aan bod.

In deze lezing vertel ik ook over de meest belangrijke technologieën. De technologieën die reeds impact maken en nog impact gaan maken.

De wereld verandert razendsnel en de digitalisering, internet en een nieuwe mindstate zorgen voor razendsnelle veranderingen. Bedrijven moeten toekomstbestendig zijn. Welke trends zijn relevant en welke niet? Waar moet je als bedrijf op letten? Welke trends staan nog in de kinderschoenen en welke niet? Over de impact van nieuwe technologie.
Boek deze lezing

Lezing Kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie

(Top 10 Managementboek.nl!)

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Slimme computersystemen worden zelflerend en beschikken over vaardigheden die tot dusver enkel waren voorbehouden aan mensen zoals kijken, luisteren en praten. Met de huidige ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie merk je online het verschil soms niet meer tussen mens of machine.
Slimme software wordt onze digitale butler. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat we ons de hele dag kunnen laten helpen, thuis en op het werk.

Jarno Duursma legt uit wat kunstmatige intelligentie is en hoe je ervan kunt profiteren. Als consument, maar ook als manager, ondernemer of professional.

Wat kan de digitale butler al en wat voor gevolgen heeft dit voor jou, jouw organisatie en de arbeidsmarkt? En hoe ziet de toekomst eruit met de opkomst van de zelfdenkende smartphone, quantum computing en kunstmatige superintelligentie?

Boek deze lezing

Bestel Boek

Lezing Toekomst van werk

Hoe ziet de toekomst van werk eruit? Welke banen gaan eventueel verdwijnen? Zorgt de digitalisering voor een grote werkloosheid of juist niet? Komen er ook banen bij? Welke werkzaamheden zijn het meest vatbaar voor vervanging door bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en robotica? Wat zien we aan de horizon? Moeten we het hebben over een basisinkomen? Of valt dat wel mee? In deze lezing een enerverende kijk op het spanningsveld tussen digitale technologie en toekomstige arbeidsmarkt

Boek deze lezing

Lezing Bitcoin Blockchain

De Blockchain is een globaal, decentraal gedistribueerd grootboek waarbij vele duizenden computers wereldwijd werken aan de verwerking van transacties. Over de inhoud van het grootboek hebben ze ondubbelzinnig overeenstemming. In het wereldwijd gezamenlijk gedistribueerde grootboek worden alle transacties bijgehouden, zodat iedereen weet wat van wie is. Je kunt dus zo een wereldwijde decentrale database van bezittingen maken. Dankzij deze techniek kun je tevens onderling (decentraal) alles wat digitaal is snel, veilig, waterdicht en ondubbelzinnig van eigendom laten wisselen. We hebben dus niet langer een derde partij nodig om de betrouwbaarheid van een transactie te kunnen waarborgen.
De blockchaintechnologie creëert digitale schaarste en dat is uniek in het​ ​internettijdperk​​,​ waarin ​alles ​moeiteloos, kosteloos en zonder kwaliteitsverlies oneindig te kopiëren​ valt. Er zijn ook kinderziektes, maar de trend is glashelder; blockchaintechnologie is niet meer weg te denken en gaat voor grote impact zorgen.
Wat impliceert dit? Wat heeft dit voor gevolgen?

Boek deze lezing

Video Blockchain lezing

Lezing Kunstmatige intelligentie en Chatbots

Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie is een technologie die machines taken laat uitvoeren die eerder alleen mensen konden doen. De afgelopen jaren zit de ontwikkeling van AI in stroomversnelling en is de toepassing ervan overal in de maatschappij aan het doordringen. Aan de horizon wenkt ​​‘artificial general intelligence’ (AGI), een systeem dat in staat is een breed scala van taken te uit te voeren, zodat niet voor elk probleem weer een nieuwe AI-systeem hoeft te worden gebouwd. Maar zover is het nog niet. Wel staan we met Ai aan de vooravond van een zuivere disruptive technology.

Chatbots zijn slimme stukjes software waarmee je in gesprek kunt gaan. Zij geven antwoorden op vragen, nemen je daarna werk uit handen of doen suggesties. Een virtuele digitale dienstknecht via text-messaging. We zien de virtual personal assistant steeds vaker om ons heen zoals Amazon Alexa, Apple Siri of Google Assistant.

De Intelligent Agent heef de toekomst!

Boek deze lezing

Lezing Singularity & Exponential Thinking

Exponential Growth

Als mens zijn we gewend om lineair te kijken en te denken 1,2,3,4,5 et cetera. Digitale technologie ontwikkelt zich echter vaak exponentieel: 1,2,4,8,16,32,64 et cetera. In deze lezing gaat het over deze hypersnel groeiende oftewel “exponentiële technologieën” en de denkwijze die daarbij hoort.

Denk aan exponentiële technologiën als artificial intelligence, robotica, digital biology, internet of ​things, Blockchain, virtual & augmented ​reality, genetica​,​ bio-informatica en moonshot thinking.

SingularityU is een uit Silicon Valley afkomstige denktank. Sinds 2017 ben ik een officiële SingularityU alumnus van de opleiding in Silicon Valley.

Ik heb veel ervaring in het spreken als trendwatcher en neem u graag mee in de digitale wereld!

Boek deze lezing

Machine Economy

Steeds meer objecten en machines worden voorzien van sensoren en een internetaansluiting, ​h​et Internet of Things. Objecten krijgen zo digitale zintuigen en een digitale identiteit. De fysieke wereld raakt steeds meer vervlochten met de digitale wereld, met een tsunami aan data tot gevolg.
Algoritmes blijken goed in staat te zijn om die data om te zetten in concrete acties. Slimme systemen snappen steeds beter wat ze moeten doen op basis van data-input.
En dankzij Bitcoin Blockchain krijgen objecten een economische identiteit en een koppeling met een wereldwijde decentrale database van bezittingen en transacties. Wat in de Blockchain staat is ondubbelzinnig vastgelegd.

Deze synergetische ontwikkeling van blockchain, kunstmatige intelligentie en Internet-of-Things heet “The Machine Economy” ​en kijkt naar het bedrijf van de toekomst.
Boek deze lezing

Trends in the future

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de toekomst. Werd gegrepen door de mogelijkheden van sociale media, smartphone, kunstmatige intelligentie, social messaging, wearable technology, gadgets. Het is voor bedrijven belangrijk om ook alle versnellingen en vernieuwingen op het gebied van nieuwe media en nieuwe technologie te blijven volgen. Adapt or die.

Mijn missie als trendwatcher is om bedrijven en professionals bekend te maken met nieuwe technologie en digitale trends. Het is namelijk belangrijk om je bewust te zijn van de impact die de digitalisering heeft op bedrijven, organisaties en individuele professionals. Deze impact wordt steeds groter. En de cijfers bewijzen het ook. We leven in een tijd van exponentiële groei van nieuwe technologie. Versnelling is de enige constante.

Jarno is iemand die de hedendaagse nieuwe media en tech-onderwerpen energiek, vermakelijk, eenvoudig en vol passie overbrengt op zijn publiek. Door deze manier van  presenteren zijn zijn seminars in onze sprekersArena één van de drukst bezochte onderdelen in ons beursprogramma.

Tom Hemmen, PDNN

Voorbeelden van onderwerpen:
-The internet of Things -Autonomous vehicles -Personal assistants / chatbots -Robotics -Artificial intelligence /machine learning -Augmented reality/virtual reality -Blockchain.

Boek deze lezing

Lezing Internet of Things

Computergigant Cisco voorspelt dat er in 2020 meer dan 50 miljard fysieke objecten verbonden zullen zijn met het internet.
The internet of things wordt ook wel the internet of objects genoemd. Fysieke objecten verbonden met het internet. Sensoren als extra zintuigen. Deze ‘slimme’ fysieke objecten bevatten ingebouwde technologie om te communiceren met het internet, met elkaar en met mensen. Wat gaan de gevolgen zijn? Hoe ziet dat eruit? Wat kun je met die data? Wat voor impact gaat het IoT maken?
Boek deze lezing

Jarno gaf als trendwatcher een lezing bij ons over de meest relevante technologische trends voor een gemeente. Hij slaagde er in om mensen vanuit deskundigheid en inspiratie ‘wakker te schudden’ en brengt daarmee trends van buiten naar binnen
Jirtsin Beenhakker, Gemeente Coevorden

Trendwatcher SMC050

Voor mijn eigen evenement, SMC050, hou ik al jarenlang de horizon in de gaten van nieuwe media en nieuwe technologie. Heb meer dan honderd experts uitgebreid gesproken en geboekt voor een lezing. Naast het lezen, schrijven, interviewen en podcasten heb ik inmiddels honderden lezingen gezien over nieuwe media en technologie.

Ik ben al jaren bezoeker van SMC050; Jarno weet overduidelijk wat er speelt in de digitale wereld en welke trends wel of niet relevant zijn. Hij kijkt naar de frontlinie van nieuwe technologie en deelt dit graag met anderen.

drs. G. Gritter, RUG

 

Don’t let the future leave you behind…. 

 

Boek direct!