Lezing Bitcoin Blockchain

 • Ik las voor het eerst over Bitcoin in 2012.
 • Ik kocht mijn eerste Bitcoin in 2013.
 • In 2015 schreef ik het eerste Nederlandse boek over Bitcoin Blockchain.
 • Sinds 2015 geef ik lezingen over Bitcoin Blockchain

Over Bitcoin Blockchain

Bitcoin Blockchain is een open source en peer-to-peer systeem voor transacties. Een nieuwe vorm van transactietechnologie waarbij vertrouwen tussen partijen vastgelegd ligt in de technologie. Blockchain is een ‘single source of truth’ en daarmee de basis voor vertrouwen op het internet. Een handelaar in voedsel kan bijvoorbeeld aantonen dat de geleverde producten afkomstig zijn van een gecertificeerde leverancier. Er is overeenstemming vooraf. Door de blockchain is het net alsof er bij iedere transactie die je doet een (virtuele) notaris aanwezig is.

Lezing Blockchain

De Bitcoin is de bekendste toepassing van de blockchain. Ook biedt de technologie mogelijkheden voor slim eigendom, slimme contracten en slimme objecten.
Blockchain creëert digitale schaarste en dat is uniek in het internettijdperk, waarin alles moeiteloos, kosteloos en zonder kwaliteitsverlies oneindig te kopiëren valt. Het onderschept het probleem van double spending. Dankzij Blockchain kun je helder bepalen wat van wie is.

Inmiddels zijn er naast de Bitcoin vele nieuwe cryptocurrencies zoals Ethereum, Litecoin, Monero en Neo. Geld is al langere tijd digitaal, maar nu is het ook echt software geworden. We kunnen er mee programmeren.

 • In deze lezing een heldere uitleg over de mogelijkheden, usecases, de hype en de kinderziektes van Bitcoin Blockchain en cryptocurrencies. 

Wat hoor je zoal?

 • Bitcoin is de cryptocurrency grondlegger. De blockchain van Bitcoin biedt een gedecentraliseerd peer-to-peer elektronisch transactie-systeem. Een nieuwe decentrale transactietechnologie.
 • Ethereum is de op één na populairste cryptocurrency. Het is een programmeerbaar systeem wat zich richt op de creatie van slimme contracten (d. w. z. programmeercode die automatisch wordt uitgevoerd zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan).
 • Er bestaan verschillende consensusmechanismen voor het valideren van transacties. De belangrijkste is Proof-of-Work (PoW): Transacties worden gevalideerd door systemen die een cryptografische puzzel op proberen te lossen. Dit staat bekend als mining.

Verder in deze Blockchain lezing:

 • Veel praktijkvoorbeelden. 
 • Inspirerend, nuchter en begrijpelijk voor het voetlicht gebracht. 
 • Geen science-fiction, maar een heldere blik in de toekomst.

Boek deze lezing

Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie en auteur van 4 boeken, onder andere over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen. Hij is alumnus van het gerenommeerde opleidingsinstituut Singularity University in Silicon Valley.

Jarno is een veelgevraagd spreker met hoge beoordelingen. Hij is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EenVandaag, BNR nieuwsradio, de Volkskrant en het Financieele Dagblad.

Video Blockchain lezing