De digitale butler:
Kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Slimme computersystemen worden zelflerend en beschikken over vaardigheden die tot dusver enkel waren voorbehouden aan mensen zoals kijken, luisteren en praten. Met de huidige ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie merk je online het verschil soms niet meer tussen mens of machine. Sneller dan je denkt zullen slimme bots tegen ons gaan praten en voor ons bedenken wat we op dat moment nodig hebben:

– Je verzekeringsclaim wordt binnen enkele seconden beoordeeld en betaald.
– Je digitale assistent wijzigt automatisch je agenda op basis van een binnengekomen e-mail of voicemail en stuurt een notificatie aan andere deelnemers.
– Software onderhandelt met je klant over zijn onbetaalde facturen en regelt het incassotraject.

Slimme software wordt onze digitale butler. Chatbots, virtual personal assistants en intelligent agents leren steeds beter te herkennen wie we zijn, wat we doen en wat we willen. Een wereld vol mogelijkheden opent zich.

Jarno Duursma legt uit wat kunstmatige intelligentie is en welke krachtige mogelijkheden deze technologie inmiddels al biedt voor consumenten, ondernemers of professionals. Het is dichterbij dan je denkt.

Tegelijkertijd brengt deze technologische trend ook risico’s met zich mee zoals de toenemende druk op onze privacy, de mogelijke negatieve impact op de arbeidsmarkt en het schadelijke effect van vooringenomen algoritmes. Wat voor gevolgen heeft dit voor onze samenleving? En hoe ziet de toekomst eruit met de opkomst van de zelfdenkende smartphone, quantum computing en kunstmatige superintelligentie? Gaat kunstmatige intelligentie ons overheersen?

Het boek is te bestellen bij Managementboek of Bol.com. Het heeft zelfs in de top 10 gestaan van Managementboek!

Je kunt me ook inhuren om een lezing te geven over “De Digitale Butler”.

Boek een lezing hierover

Bestel het boek

Lees de preview van het boek

Bekijk hier het naslagwerk

Interview haystack over ‘De Digitale Butler’

We leven aan de vooravond van een nieuwe gouden eeuw. Kunstmatige intelligentie zorgt de komende decennia voor veranderingen die we ons maar moeilijk kunnen voorstellen. ‘We gaan niet alleen met apparaten praten, we gaan ze zelfs verantwoordelijkheid voor ons dagelijks leven geven.’

In Sillicon Valley is kunstmatige intelligentie het gesprek van de dag voor ondernemers en investeerders. De meeste consumenten en bedrijven die kunstmatige intelligentie moeten gaan gebruiken kunnen zich nog maar weinig voorstellen bij de toepassingen die eraan komen. Trendwatcher Jarno Duursma, gespecialiseerd in technologie, schreef er een boek over: De digitale butler. ‘Het is inderdaad moeilijk voor te stellen, maar we krijgen een eigen persoonlijke assistent die precies weet wie we zijn, wat we willen en wanneer we dat willen. Kunstmatige intelligentie maakt het nu mogelijk.’

Zelflerend
Er zit een groot verschil tussen de automatisering van de afgelopen decennia en de kunstmatige intelligentie die nu zijn intrede doet. Duursma: ‘Systemen worden zelflerend. Als je ze een spelletje wilt leren, hoef je ze niet meer alle spelregels uit te leggen. Je laat ze gewoon veel spelletjes zien, waarna ze die regels zelf bedenken en gaan toepassen.’ Dit betekent dat systemen ons straks meer en meer taken uit handen nemen omdat ze leren van ons gedrag’.
Duursma benadrukt dat kunstmatige intelligentie nu al slim en goedkoop wordt ingezet. Hij noemt drones die zendmasten inspecteren, computersystemen die zelfstandig verzekeringsclaims beoordelen en intelligente tractoren die kunnen zien of planten besproeid moeten worden of niet.

Risico’s
Het is onvermijdelijk dat kunstmatige intelligentie wordt gebruikt, maar het is ook zeker dat het grote gevolgen heeft, en niet per definitie alleen positieve gevolgen. Ondernemer Elon Musk en natuurkundige Stephen Hawking waarschuwden al voor de gevaren van kunstmatig intelligente systemen. Ze kunnen veel banen inpikken en bovendien dingen gaan doen die de meeste mensen niet willen, zoals oorlogvoeren.

Jarno Duursma beschrijft de risico’s in De digitale butler, waaronder superintelligente systemen en de druk op onze privacy. Maar ook de impact op de arbeidsmarkt. Duursma: ‘Veel mensen, ook witteboordenwerkers, zullen banen verliezen, maar kunstmatige intelligentie kan ook nieuw werk opleveren, waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken.’ Ook het gebrek aan moraal van slimme computers is volgens Duursma een aandachtspunt: we voeden nieuwe systemen met vooringenomen data en algoritmes en houden daarmee vooroordelen in stand. En we weten trouwens ook niet altijd hoe slimme systemen redeneren. Reden genoeg om hier kritisch naar te kijken. Niet omdat ik bang ben voor Terminator-achtige toestanden, maar wel voor scheefgroei in de maatschappij.’